Historie


Adriaan Hoogendoorn was geen man om stil te zitten. Hij was compagnon in een tuinderij, had een kippenfokkerij en een winkeltje in kippenbenodigdheden. Zijn vrouw Marie bezat dezelfde ondernemersgeest als haar man en werkte gelijk met hem op.

historie-p Eind 1958 zorgde een windhoos ervoor dat de zaken een andere wending namen. De enorme windvlaag vaagde de kippenfokkerij weg. De kippen vlogen over het gehele plassengebied en van schuren en winkel was weinig meer over. Voor storm waren Adriaan en Marie verzekerd, een windhoos viel helaas niet onder de verzekerde risico’s. Het terug opbouwen was daarom niet zo eenvoudig. Dan maar met de handel langs de deur. De leverancier voor het hout van de nieuwe schuur, stelde voor dat Adriaan samen met de kippenbenodigheden ook meteen zijn hout zou verkopen. Dat bleek een gouden greep. Niet alleen ging de verkoop succesvol, het was plezierig werk. Al snel werd besloten geen kippenschuren meer terug te zetten. Er kwam houtopslag voor in de plaats. Op 15 september 1962 werd fa. Adr. Hoogendoorn Hout- en ijzerhandel officieel opgericht.

Karel en Marianne Hoogendoorn waren beiden begin twintig toen zij de houthandel overnamen in 1979. De beginperiode bestond uit jaren van enorm veel werken. Door de grote inzet van het jonge stel was het bedrijf in staat om te groeien in de economisch slechte jaren van ‘80/’81. Het dienstenpakket breidde zich ongemerkt uit. De vraag van de klant was leidend voor de groei van het bedrijf. Deze groei maakte het onvermijdelijk dat er personeel aangenomen moest worden. Werden Karel en Marianne in het begin bijgestaan door tijdelijke hulpen, zaterdag- en vakantiepersoneel, in 1982 kwam Henk Koster als eerste vaste fulltime werknemer in dienst. Om niet meer te vertrekken! Henk is gelukkig nog steeds binnen ons bedrijf werkzaam.

Vrachtwagens vol hout reden af en aan naar het idyllisch gelegen bedrijf op de Reeuwijkse Platteweg. Eind jaren ’80 van de vorige eeuw, werden er plannen gemaakt om het bedrijf te verplaatsen naar het goed bereikbare bedrijventerrein Zoutman in Reeuwijk. Het zware transport zou dan niet meer door het kwetsbare plassengebied hoeven rijden. Door binnen de gemeente Reeuwijk te blijven, zouden de wortels van het bedrijf blijven bestaan.

In 1993 werden de machinale en de opslag aan de Reeuwijkse Pascalstraat gevestigd. Het aantal werknemers was inmiddels gegroeid tot 8 fte. De bedoeling was om binnen tien jaar het gehele bedrijf naar deze locatie te verplaatsen. Het ging veel sneller dan gedacht. Binnen drie jaar was er een prachtige verkoopruimte en dito kantoorruimte bij gebouwd. Ook was het terrein uitgebreid met ettelijke vierkante meters tot 10.000 m2 in totaal. Het aantal werknemers groeide in een even snel tempo tot bijna twintig.

Ook de snelle groei in deze periode werd ingezet door de behoefte om te voldoen aan de wensen van de almaar groeiende klantenkring. De storm in 1990 zorgde voor een grote vraag naar houten tuinschermen. Hoogendoorn Hout besloot om zelf stevige tuinschermen te gaan fabriceren en aan te bieden. Ook de prefab-schoeiingsschotten zijn in de waterrijke omgeving als het Reeuwijkse een schot in de roos. De vraag van de klant zien en eraan voldoen. Als een rode draad loopt dit door het bedrijf. Toen en nu.

Karel en Marianne Hoogendoorn hebben het bedrijf in 2008 overgedragen aan algemeen directeur Patric van der Speld. Jong als hij is, staan er toch al 20 dienstjaren bij de houthandel op zijn cv. Hij is als krullenjongen begonnen op de Platteweg, kent de sfeer van het familiebedrijf als geen ander en zet het op zijn eigen wijze, maar in de geest van zijn voorgangers voort.

Tevreden concludeerden Karel en Marianne Hoogendoorn in het voorjaar van 2009: “Het bedrijf is geworden wat wij ervan verwachtten”. In september van hetzelfde jaar overleed Marianne.

Patric: ”Kort na de eerste aandelenoverdracht in 2007, is Marianne ernstig ziek geworden. Deze klap kwam enorm hard aan. Alle plannen die wegemaakt hadden met elkaar, waren in één klap anders. Vanaf mijn veertiende levensjaar kwam ik al bij Karel en Marianne over de vloer. Een groot en belangrijk deel van mijn leven dus, waarin we een hoop lief en leed gedeeld hebben met elkaar. Marianne heeft mij een ‘rugzak’ vol met bagage meegegeven, waar ik altijd wat uit kan halen. Die rugzak en de herinneringen zijn mij enorm dierbaar, maar het gemis blijft. Karel en ik hebben nog veel en goed contact met elkaar.Hij blijft betrokken bij de alledaagse dingen van Hoogendoorn Hout. Karel en Marianne hebben mij vanaf mijn veertiende kansen gegeven. Dat is iets waar ik ze erg dankbaar voor ben.”

In september 2012 bestond Hoogendoorn Hout 50 jaar. Naar aanleiding van dit mooie jubileum heeft Hoogendoorn Hout een jubileumboek uitgegeven. Wilt u in bezit komen van een gratis exemplaar? Stuur een e-mail naar info@hoogendoornhout.nl.